cap
presentacions
 
       
    Presentacions  
       
       
       
       
 
Orlando

Poemari "El dia que va néixer a Orlando"

20 d'abril de 2018 - 19,30h. - Arxiu del Regne de Mallorca - Palma

A l’Arxiu del Regne de Mallorca es va presentar dia 20 d’abril el poemari El dia que va néixer Orlando amb la presencia a la taula d’Andreu Carles López Segui, editor de Finis Africae, Francesc Mesperuza Rotger, periodista i director de l’ Institut d’Estudis Baleàrics, Maria Victòria Secall, l’autora, Horacio Sapere, autor de la portada i les il·lustracions interiors, Àngels Cardona Palmer, escriptora i autora del pòrtic del llibre i la recitació d’un tast de poemes del llibre a càrrec d’Helena Girauta, Ángel Luis Merlo, Sole Trapero, Aina Ferrer, i Miquel Àngel Lladó. Una setantena d’assistents va donar caliu a l’acte. Segons Pepa Núñez Castillo, autora de la fotografia, va ser una presentació bellíssima i enriquidora.

 

 

 
       
       
       
 
Montse Casas

Nomenament de na Montserrat Casas com a Filla Predilecta de Mallorca

13 d'abril de 2018 - 18,30h. - Sala de Plens del Consell de Mallorca- Palma

A l'acte del descobriment del retrat de la doctora Montserrat Casas i Ametller, Rectora de la Universitat de les Illes Balears, nomenada Filla Predilecta a títol pòstum pel Consell de Mallorca, hi hagut llum - a l'inrevés d'una bena als ulls/ per veure-hi clar- energia, àtoms que ballaven i molt d'amor. Les paraules de reconeixement de les autoritats han estat encertades però les paraules del seu home, el també professor Carles Bona, eren plenes d'agraïment pel nomenament, però també d'amor i enaltiment cap a la seva dona, Montserrat, a la qui modernitzar la Universitat i presidir-la li va costar doblement pel fet de ser dona. Una científica rigorosa i responsable de fràgil figura però de gran fortalesa de caràcter Àngels Cardona.i Maria Victòria Secall (poesia) Habba Nibi (dansa) i Soriana Ivaniv (violí) hem tancat l'acte amb admiració profunda, amb Bach, amb la dansa de les esferes i els àtoms, recordant les dones científiques que ens fan mirar cap el cel, amb els títols dels seus articles, relligats en un poema d'Àngels. I ella era present, Montserrat Casas, 57 anys de saviesa

(Maria Victòria Secall al facebook de 14-04-2018)

 

 
       
       
       
 
Aurora Picornell

Nomenament de n'Aurora Picornell com a Filla Predilecta de Mallorca

6 de març de 2018 - 18h. - Sala de Plens del Consell de Mallorca- Palma

Hoy por fin se ha presentado el retrato de la primera Hija Predilecta de Mallorca. Parece increíble, pero es así, espero ver que se entienda la necesidad de la campaña Mallorca té nom de Dona! El acto ha sido más que emocionante, felicidades Marc Andreu, Angels Cardona, Victoria Secall i la glosadora Cati Eva Canyelles

(Nina Parrón al facebook de 06-03-2018)

 

 
       
       
       
 
Can Alcover

Presentació dels àlbums dedicats a Joan Oliver (Pere Quart), Aurora Bertrana i Josep Palau i Fabre

13 de febrer de 2018 - 19,30h. - Can Alcover - Palma

Anit a can Alcover la presentació a Palma dels àlbums dedicats pel PEN Català a Joan Oliver ( Pere Quart), Aurora Bertrana i Josep Palau i Fabre va ser un acte de persistència i resistència. Mantenir vives les nostres veus poètiques de referència és més important que mai. Damià Pons va fer un recorregut àgil i alhora erudit per les biografies i les resistències dels tres autors. Després van llegir poemes i fragments de relats: Miquel Àngel Llauger, Maria Victòria Secall. Àngels Cardona, Biel Mesquida, Heike Nottebaum, Josep Manuel Vidal-Illanes i altres assistents, amics i membres del PEN català. Orgull de ser i fer cultura catalana

(Maria Victòria Secall al facebook de 13-02-2018)

 

 
       
       
       
   

Lectura d'Ocells de fusta, d'Asli Erdogan a la XXVIII Setmana del llibre en català

4 de novembre de 2017 - 12h. - Parc de les estacions - Palma

 
 
Erdogan

Llegim "Ocells de fusta", d'Asli Erdogan.
Amb Biel Mesquida, Josep Manuel Vidal-Illanes, Antònia Vicens, Pere Estelrich, Maria Victòria Secall, Lluís Servera, Sebastià Perelló, Pere Perelló, Gabriel S.T. Sampol, Heike Nottebaum, Laia Martínez i Maria Barceló.

Un acte del Pen Català a favor de la llibertat. La d'allà i la d'aquí.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 4-11-2017)

 

 

 
       
       
   

Poemari "Nòmades" de Joan Josep Barceló

19 d'octubre de 2017 - 19,30h. - Llibreria Quart Creixent - Palma

 
 
Barcelo

Un text que ens fa ser nòmades a un trajecte del que no en coneixem la fi ni els viaranys, només l'angoixa de la pròpia evanescència. Ens deixa camins de saure a l'arena que el vent del desert esborra, però sabem que hi són. L'esperança, cega i descalça, de fer camí.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 18-10-2017)

 

 

 
       
       
   

Presentació de l'exposició "Paraules de Ciment" de Llorenç Garrit

6 d'abril de 2017 - 19,30h. - La Misericòrdia - Palma

 
 
Llorenç Garrit

 

La inauguració de Paraules de Ciment, anit, a la Misericòrdia va fer ple, un èxit merescut de Llorenç Garrit que té el do de convocar i sumar, amb el seu treball pictòric que arrossega i alhora ens interroga. Va reunir amics, poetes, músics, escultura, dansa, amb la naturalitat que ho fa la vida. Convida a la revolució de les paraules contra les parets de ciment que ens volen insensibilitzar i ho aconsegueix. Un plaer haver estat convocada.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 07-04-2017)

 

 

 
       
       
       
   

Traducció al català del poemari "Fidelitat al mar" de Giuseppe Conte

24 de febrer de 2017 - 19h. - Llibreria Lluna - Palma

 
 
Giuseppe Comte

Divendres 24 de febrer a les 19, a la Llibreria Lluna. Vos esper. Presentarem el llibre i el traductor, en Lluís Servera Sitjar, que ens desvetllarà els secrets de la traducció. Veniu a gaudir i compartir aquesta deliciosa antologia de Giuseppe Conte "Fidelitat al mar", una comunió amb la vida i la mar, amb l'espiritualitat i la bellesa, amb la fragilitat i la petitesa que ens fa grans. Una selecció i traducció acurada que ens arriba al cor, a càrrec del poeta i amic Lluís Servera i Irene Baccarini. No dubteu a venir perquè ens cal la "fidelitat al mar" i la força "del teu miracle, Amor".
Ens acompanyarà per a la lectura de poemes originals en italià Pilar Arnau i tots els tertulians hi participarem com sempre amb les nostres emocions i els secrets que el llibre ens haurà desvetllat.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 24-02-2017)

 

 

 
       
       
       
   

Poemari "Quan la paraula és dona" d'Àngels Cardona

28 de maig de 2016 - 20h. - Can Alcover - Palma

 
 
Angels Cardona

De com preparàvem l'horabaixa i com s'ha esdevingut tot plegat a la presentació del llibre d'Àngels Cardona Palmer: "Quan la paraula és dona" als Jardins de can Alcover. Música, dansa, paraula, amistat i bona poesia. Josep Sastre, saxo, i Pau Galiana, baix, la dansa lleugera i poderosa de Marga Llobera, i les amigues Helena Girauta, Aina Ferrer i Sole Trapero, han omplert una horabaixa lluminosa d'un batec expansiu. El cor de les buguenvíl·lees i l'alegria de compartir-ho eren del mateix color. De gom a gom l'espai. Gràcies a tots i totes, moltes i guapes. Un guster ser-hi, presentar el llibre i dir un poema

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 28-05-2016)

 

 

 
       
       
       
   

Tertúlia sobre l'exposició "Futur Imperfecte"

Obres de Pep Canyelles Sabater

Caixa Forum- Palma
Dia 28 de gener de 2016 - 20h.

 
 
Caixa Forum

Tertúlia sobre l'exposició "FUTUR IMPERFECTE.

Reflexions entorn a la vellesa, la memòria i la soledat" amb Pep Canyelles, Maria Victòria Secall, Gina Garcias i Maria Fluxà.
I la projecció del Curtmetratge IAIA d'Elisa Canyelles!! Emotiu, humà i esperançador. Gràcies Elisa!!

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 29-01-2016)

 

 
       
       
       
   

Poemari "El viatge del vell unicorn que somiava quimeres" de Miquel Adrover

16 d'abril de 2015 - 20h. - Llibreria Literanta - Palma

 
 
Unicorn

Un viatge que m'ha agradat compartir, aquest "Viatge del vell unicorn que somiava quimeres", festiu i demolidor alhora, l’aprenentatge de la nostra petitesa que, justament per la lucidesa de saber-la, esdevé grandesa, el coratge de “tornar a començar”. Les derives, a vegades, acaben descobrint horitzons nous. Un guster ser-hi i celebrar-ho

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 17-04-2015)

 

 

 
       
       
       
   

Exposició "Dones de la Mediterrània"

Pintures de Marquet Pasqual - Poesia de M. Victòria Secall

Centre Cultural Can Fondo - Alcúdia
De dia 21 de febrer a dia 29 de març de 2015

 
 
Marquet

Es tracta d’un treball conjunt amb poemes de Maria Victòria Secall i les pintures de Marquet Pascual, que titulen, Dones de la mediterrània on es vol fer un reconeixement a les dones silenciades tan freqüentment, la força innovadora, la valentia, les ferides rebudes, la baula que ens uneix en la construcció d’un món real i imaginari. És un homenatge i un convit a la resistència, a alçar el vol, una restauració necessària i plena d’esperança cap a un món millor per a les dones i per a totes les persones, on allò més bell sigui la vida i no pas la dominació o la violència, com la mar Mediterrània que ens agermana.

(Miquel Adrover)

 
       
       
       
   

Lectura i presentació de poemes de n'Antonina Canyelles

27 d'octubre de 2014 - 20h. - Llibreria Quart Creixent - Palma

 
 
Lectura

La presentació, lectura i tertúlia dels poemes de Tonina Canyelles, a la Llibreria Quart Creixent, un goig per a la intel·ligència i l'emoció.
Un tast:
Ni llança/ ni escut / ni casc. De la túnica n'he fet una cortina/ i un ca se m'ha menjat/ la corretja i les sandàlies . Veus com només som de carn?

Antonina Canyelles

(Maria Victòria Secall al facebook de dia 28-10-2014) )

 
       
       
       
   

Novel·la "Júlia i la xarxa " de J.M. Vidal-Illanes

23 d'octubre de 2014 - 19,30h. - Llibreria lluna - Palma

 

 
 
Julia i la xarxa

Presentació de la novel·la de Josep Manuel Vidal-Illanes a la llibreria Lluna amb la presència de l'autor que ha contestat a les preguntes dels assistents i a alguns interrogants que planteja l'obra. Exquisida sensibilitat emocional d'en J.M. Vidal-Illanes i una gran qualitat literària en l'exposició de totes les situacions narratives.

 

 

 

 
       
       
       
   

Presentació del poemari "Autisme. Trenquem el silenci amb la poesia"

25 d'abril de 2014 - 19,30h. -Centre de Cultura de "Sa Nostra"- Palma

 
 
Autisme

El Projecte Àgatha ha nascut del desig de sensibilitzar-nos a tots sobre l’autisme, una iniciativa impulsada per Gabriel Maria Pérez, poeta i pare de l’Àgatha, una nina de 13 anys amb aquest trastorn que afecta 6 de cada 1.000 nins. Els ecriptors Marta Pérez i Sierra, Eduard Miró i Saladrigas, Miquel Àngel Lladó Ribas i Víctor Panicello han coordinat i posat en marxa aquest aquest llibre sòlid, un poemari molt especial : AUTISME Trenquem el silenci amb la poesia. 150 poetes hi han participat. Tinc el goig i la sort de ser una d’elles.

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 29-04-2014)

 

 

 
       
       
       
   

Presentació de l'exposició "Sentits de tardor" de Bernat Campins

10 d'abril de 2014 - 19,30h. - Galeria Can Danús - Palma

 
 
Campins

 

L'exposició "Sentits de tardor", de Bernat Campins, reuneix imatges del fotògraf que conviden a recuperar l'essència i a salpar cap al futur. Copsen l'instant present des d'una mirada arrelada. Campins reinterpreta, en ple segle XXI, aquells perfils de la llum que explorava durant els anys 80, com si teixís amb els colors dels sentits una oda subtil al treball analògic i tradicional. Les imatges s'amalgamen amb textos de quatre poetes; paraules que no donen veu ni il·lustren, sinó que formen un tot indestriable. Els poetes que trobareu en aquests "Sentits de tardor" són Mercè Bernat, Àngels Cardona, Salvador Obiols i Maria Victòria Secall. A la presentació han recitat Elisenda Farré, Àngels Cardona i Maria Victòria Secall.

 

 

 

 
       
       
       
   

Poemari "De besos trencats" de Maite Muns

21 de febrer de 2014 - 20h. - Galeria Can Danús- Palma

 
 
Maite Muns

Una vesprada amb bona gent, amadora de la poesia i dels vincles i possibilitats que aquesta ens ofereix. Amb Maite Muns Cabot, Elisenda Farré, Àngels Cardona, i Maria Victòria Secall.. La presentació de "De besos trencats" ha estat com ha de ser, amb les paraules de l'autora sobre el seu procés creatiu i un tast d'obra a càrrec de les quatre.

 

 

 

 
       
       
       
   

Segona edició del poemari "Gramòfon de runes"

28 de desembre de 2013 - 19h. - Galeria Can Danús - Palma

 
 
Can Danus

De divendres 27 de desembre a les 19 fins diumenge 29 de desembre a les 23, es varen fer un seguit d'activitats oferides per "Situación Construida", a Can Danús, carrer de Can Danús 3, 1er, 1era, Palma.
Es va poder gaudir de la música, la pintura i la poesia, cada dia.
A més, dia 28, un dia especial per a mi perquè era el dia del meu aniversari, es va fer la presentació, acompanyat de recital poètic, de la 2a. edició del meu poemari "Gramòfon de runes", amb Sebastià Perelló Arrom, Elisenda Farré, Marta Barceló i Javier Vellé

 

 

 
       
       
       
   

Poemari "Punta Galera " de Nora Albert

29 de novembre de 2013 - 19h. - Llibreria Lluna - Palma

 
 
Presentacio

Nora Albert i Laia Moreto Alvarado, mare i filla, poeta i fotògrafa, uneixen mirades i propòsit per mostrar i suggerir, per capbussar-se a la vida i al paisatge, a l’erosió interior i exterior, a l’amor i al desamor, per enlairar-se als caires de la passió i la rebel·lió, al far de l’acceptació lúcida de la llibertat pròpia i aliena, a la nuesa de la bellesa essencial i de l’instant que fuig.
"Aquest instant que és i només és, voraç

governa el foc i ofrena cendra
com l’ona, l’instant, ufanós misteri
d’ésser a l’ ensems, arribada i partença"

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 29-11-2013)

 

 

 
       
       
       
   

Poemari "La mort viole(n)ta"

5 de novembre de 2013 - 19,30h. - Llibreria Lluna - Palma

 
 
'Presentacio

Avui, a la llibreria Lluna ha estat la presentació del poemari La mort viole(n)ta, número 12 de la colecció "un glop de brutor dins el ventre" editada per Pau Vadell.

Gràcies a Pau Vadell per convidar-me a participar en la col·lecció i confiar en mi, a Àngels Cardona, poeta amiga i activista de la igualtat, per la deliciosa i acurada presentació, a Elisenda Farré per la sentida lectura del tast de poemes, juntament amb Àngels i jo mateixa, i a Javier Vellé pels dibuixos magnífics que reflecteixen perfectament amb gran austeritat el que vull transmetre i de què es parla quan parlem de mort violeta...

(Del facebook de Maria Victòria Secall de dia 5-11-2013)

 

 
       
       
       
   

La Porta d'Amadip-Esment de n'Elisenda Pipió

3 d'octubre de 2013 - 18,30h. - Amadip - Son Ferriol - Palma

 
 
'Pipio

...La porta d’Elisenda és una possibilitat per a tots, una invitació per entrar a l’ideari d’Amadip – Esment. Una eixida per sortir dels prejudicis. Un monòlit per celebrar la intel·ligència emocional, la diferència, la solidaritat. Un recordatori per a les institucions, per no oblidar el lloc on han d’invertir, allí on es troba la riquesa d’un país: la gent, el poble, la cultura, l’ensenyament, la integració, el treball en equip. Qui coneix estima, qui estima protegeix, diu el mestre i metge Broggi.
Elisenda Pipió i Gelabert coneix, estima i protegeix. Amadip – Esment, també...


(Maria Victòria Secall del catàleg de presentació de l'acte)

 

 
       
       
       
   

Llibre "Gramòfon de runes "

15 de juliol de 2013 - 19h. - Espai Vilaweb - Barcelona

Amb la participació d'Elisenda Farré, professora i autora del pròleg, Roser Giner, blocaire de Vilaweb i Vicent Partal, director de Vilaweb

 
 
'Vilaweb

 

Dilluns a la tarda vaig tenir la sort de poder anar a Can Vilaweb a escoltar la Maria Victòria Secall. L’Elisenda Farré i la Roser Giner van parlar-nos del seu darrer llibre de poesia, Gramòfon de runes, que encara no s’havia presentat a Barcelona..

.... Gramòfon de runes és un llibre d’una força matriu i generadora d’una veu que rescata dels pous de l’oblit tantes i tantes dones emmudides, mutilades i mortes a mans dels ‘seus’ homes, de manera que llegir-lo em va suposar –a mi, per la meva condició masculina- la possibilitat de mirar la vida des d’una òptica que no tenia i (anava a dir entendre, però no) fer-me sentir el que elles, les dones, senten.


De l'artcle de dia 19-07-2013 al bloc Cupressus sempervirens de Ricard Garcia

 

 
       
       
       
   

Lectura de Poemes del llibre "Gramòfon de runes"

Jardins de la Misericòrdia - Palma
8 de juny de 2013

 
 
'Context Viu

Dins dels actes programats a la Fira del Llibre 2013


Des de fa anys, organitzat per l'AELC, a "ConText Viu" autors d'obres publicades l'any anterior, (enguany a l'any 2012), fan un tast de les seves publicacions realitzant una lectura pública de fragments de la seva obra. Els autors elegits a 2013 han estat: per Eivissa, Iolanda Bonet, per Menorca: Joan Pons, per Mallorca: Felip Munar, Pere Morey i Maria Victòria Secall i pel Principat: Josefa Cantijoch.

 

 
       
       
       
   

Llibre "Gramòfon de runes "

19 d'abril de 2013, 20h - Tafona de Can Reiet - Pollença

Amb la participació de Sebastià Perelló, professor i escriptor, Elisenda Farré, professora i autora del pròleg i Antoni Marquet Pasqual, amb obra pictòrica inspirada en el poemari.

 
 
Pollensa

Fer parlar les pedres: Gramòfon de runes a Pollença

Volem revisar els mites que han pretès responsabilitzar les dones de la pèrdua del paradís i les condemnen a esperar i a desfer, en lloc de crear i innovar en llibertat i goig.

Volem amarar-nos de les dones que ens han precedit, de tota la saviesa que hem aprés d'elles, assabentar-nos d'allò que cal desaprendre, triar la vida i defensar-la, inventar un nou paradigma de relació personal i gestió dels bens. Lloar les dones silenciades i rebutjades.

Gaudir de la resistència. Penetrar en el sentit d'un món més just i en igualtat, on allò més bell sigui la vida i no la submisió ni la dominació.

(De l'article al pèndol de petites oscil·lacions de dia 17/04/13)

 
       
       
   

Exposició "La dona i la paraula"

Pintures de Marquet Pasqual - Poesia de M. Victòria Secall

Galeria Nuu - Inca
De dia 9 a dia 30 de novembre de 2012

 
 
Exposició

La dona i la paraula és el títol amb el qual el pintor pollencí, d'extens i magnífic bagatge, Marquet Pasqual es fa present a la galeria Nuu d'Inca. Un univers plàstic en el qual l'artista reflecteix tot un món de sensacions femenines en les que s'abeura, inspirant-se en la lectura d'alguns poemes del llibre Heliografia, de l'escriptora Maria Victòria Secall....

...La dona i la paraula és el tercer treball amb que ambdós artistes col·laboren per assolir, amb la producció resultant, una explosió de bellesa plàstica i de sensibilitat en la que  Marquet assoleix retratar els instints més bàsics de l'esperit femení i en les seves composicions plàstiques reflectir en els gestos dels cossos femenins “heliografiant” els sentiments resultants sorgits en l'artista.

(Antoni Rodríguez, del catàleg de l'exposició)

 
       
       
       
   

Llibre "Gramòfon de runes "

Presentació: 16 de novembre de 2012, 19,30h - Llibreria Lluna de Palma

Amb la participació de Sebastià Perelló, professor i escriptor, Elisenda Farré, professora i autora del pròleg. Exposició i imatges de Mateu Coll, autor del dibuix de la portada i Antoni Marquet Pasqual, amb obra pictòrica inspirada en el poemari. Música a càrrec del grup Kingdinsky.

 
 
Gramòfon

La Poesia de Maria Victòria Secall

Aquesta autora acaba de presentar Gramòfon de runes, un compendi de poesia d'extremada maduresa expressada amb delicadesa i precisió

Divendres passat Maria Victòria Secall presentà a la Llibreria Lluna de Palma l'obra Gramòfon de runes enmig d'una gran expectació, ja que l'escriptora ha aconseguit condensar en el poemari els seus coneixements com a psicòloga transformats en poètica de la millor qualitat.

(Raphel Pherrer, Diari de Balears - L'Espira - 18 de novembre de 2012)

 
       
       
       
       
   

Homenatge a n’Alexandre Ballester

Dins dels actes de l'any 2012, declarat any de n'Alexandre Ballester per l'Ajuntament de Sa Pobla

Sa Congregació - Sa Pobla
15 de gener de 2012

 
 
Victoria Secall

Avui, 15 de gener de 2012, a Sa Congregació, carrer del Rosari núm. 25, de Sa Pobla, a les 20h, l'Obreria de Sant Antoni i tots els amics de n' Alexandre Ballester li han retut homenatge amb una lectura dramatitzada de textos i poemes, dins dels actes de l'any Alexandre Ballester que va tenir l'encert de declarar el consistori.

Hi han participat entre d'altres: Joan Payeras, Simó Andreu, Marga Bonnín, Nofre Pons, Pep Roig, Toni Marquet, Joan Calafat, Bernat Nadal, Maria Victòria Secall, Damià Pons, Carles Cabrera, Toni Gost, Nils Burvitz, Toni Tugores, Toni Torrens, Rafel Ramis, Toni Ballador, i Sebastià Xineta.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 15/01/12)

 
       
       
       
   

Exposició "Rompre els murs de silenci"

Pintures de Tomeu Coll, Joan Lacomba, Joan Mariando, Marquet Pasqual, Biel Noguera, Ferran Pizà, Jaume Poma

Paraules de Sebastià Sansó, Ramon Lacomba, Jaume Santandreu, Maria Victòria Secall, Llorenç Capellà, Andreu Aguiló, Margalida Socias

Presentació: 1 de juliol de 2011, 20,30h - Capella de la Misericòrdia de Palma - Exposició del 1 al 31 de juliol de 2011

 
 
Presentacio

"La pintura, les paraules i un sentit homenatge a totes les víctimes de la guerra civil s'uniren a l'exposició "Rompre els murs de silenci" a la capella de la Misericòrdia de Palma.
...La capella ha reunit de nou aquests artistes que, en anterioritat ja van donar a conèixer aquestes obres a altres indrets de la geografia insular, com la sala SACMA de Manacor i l'Auditori de Sa Màniga.... En aquesta tercera presentació el públic no quedà indiferent davant la intervenció de tres poetesses. Maria Victòria Secall, Elisenda Farré i Roser Giner, que llegiren cada un dels textos que acompanyen les obres de cada autor".

(C.M.S. a la revista "Sa Plaça" de dia 8/7/2011)

 
       
       
       
       
   

Llibre "Eròtiques i Despentinades"

Presentació: 18 de març de 2011, 19,30h - Llibreria Lluna de Palma

Per Encarna Sant-Celoni, compiladora de l'obra, i les autores presents a l'antologia: Nora Albert, Margalida Ballester, Maite Brazales, Àngels Cardona, Francesca Pujol, Encarna Sant-Celoni i Maria Victòria Secall.

 
 
Presentacio

El cap de setmana ha estat intens, de dones, eròtiques i despentinades... ulls nous i somriures amples, escalfor d’amistat , abraçades, lluna plena al cel, protectora, i entre els llibres, dansa, paraules, remor d’aigua i de terra desvetllada, guspires de foc , incendis i silencis. Dies lluminosos i nits benignes, camins oberts a la mar, olor de taronger i contes orientals, projectes... i una rosa.  

(De l'article al pèndol de petites oscil·lacions de dia 21/03/11)

 
       
       
       
       
   

Exposició "Ressonàncies poètiques i pictòriques del món femení a l'obra teatral d'Alexandre Ballester - Pintures de Marquet Pasqual - Poesia de M. Victòria Secall


Presentació Maria Victòria Secall i Elisenda Farré, 7 de maig de 2010, 19h - Museu de Can Planes de Sa Pobla- Exposició del 7 de maig al 13 de juny de 2010

 
 
Ressonancies

El treball pictòric - poètic que es presenta, de n’Antoni Marquet Pasqual i na Maria Victòria Secall, aplega obres de gran format on la poesia s’endinsa en el quadre, hi és present, i el quadre mostra la idea i el sentiment, i ambdues s’inspiren en el teatre d’Alexandre Ballester
...Els seus temes són: la llibertat, la revolució, la corrupció, el poder i els seus miratges, els valors emergents i els de sempre, la clandestinitat, les passions humanes i la figura de la dona com a subjecte actiu
Set són els poemes que es presenten, com els vels de la dansa sagrada ballada només per dones i les 7 virtuts i els 7 pecats capitals – que ens diu n’Antònia Vicens al pòrtic del catàleg.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 7 de maig de 2010)

 

 
       
       
       
       
   

Exposició "Ressonàncies poètiques i pictòriques del món femení a l'obra teatral d'Alexandre Ballester - Pintures de Marquet Pasqual - Poesia de M. Victòria Secall

Presentació: 4 de febrer de 2010, 19h - Capella de la Misericòrdia de Palma - Exposició del 4 al 20 de febrer de 2010

 
 
Ressonancies

..."quan escrivia obres de teatre mai no vaig pensar que un dia els personatges femenins que hi sorgeixen  - la dona sempre ha tengut un paper positiu al meu teatre  - podrien inspirar quadres, grans composicions plàstiques a un pintor de la fama d'Antoni Marquet Pasqual. O motivar poemes, ritme profund dels versos, a una poetessa de gran rigor conceptual com Maria Victòria Secall
...amb l'esperit viu i els sentits atüits per la selecta abundor de la vostra obra, Antoni Marquet, pintor de la carn lluminosa, i Maria Victòria Secall, poetessa de les fondàries anímiques, no puc fer més que enfilar, per a vosaltres dos, una infinitud de mercès"
  

(Alexandre Ballester, del catàleg de l'exposició)

 
       
       
       
   

Les vides de Xesca Ensenyat

Lectura de textos


Josep Lluís Aguiló, Alexandre Ballester, Miquel Bezares, Miquel Àngel Lladó, Bernat Nadal, Maria Victòria Secall, Joana Serra de Gayeta, Maria Cerdó, Marc Cerdó Presenta: Elisenda Farré

Club Pollença - Pollença
29 d'octubre de 2009

 
 
Homenatge

Xesca Ensenyat (Pollença 1952 - Inca 2009)

Escriptora, outsider, agitadora cultural i bloguera, va morir el propassat mes de maig de 2009.

I el millor homenatge que li podem fer és la lectura. I no la lectura beata, sinó llegir-la de bell nou, lectura nova de trinca -que ve de trencar, i és el que va fer ella, una de les veus més insoburnables de la literatura contemporània catalana.

Del díptic: Les vides de Xesca Ensenyat

 
       
       
   

Les vides de Xesca Ensenyat

Taula rodona: L'amistat com a lleugeresa

Carme Arenas, Alexandre Ballester, Marc Cerdó, Maria Victòria Secall, Joana Serra de Gayeta, Antònia Vicens Modera: Biel Mesquida

Sala d'actes de l'edifici de Sa Riera - Palma
27 d'octubre de 2009

 
 
Xesca Ensenyat

La complexitat dels ulls de la mosca

La complexitat dels ulls de la mosca, l’agilitat de la llengua del saure, veure i dir, i no deixar de dir, fins a l’insomni, fins a la mort.  Associar els caires impensables de les coses, envair i deixar-se envair, la fascinació pel llenguatge, per la noticia i el secret, torrencial, una allau apagafocs, una pedra foguera incendiaria que il·lumina espais ignots de l’ànima humana, de la societat, un devessall de tartera, una caiguda lliure sense paracaigudes, probabilitats i improbabilitats, un volcà, el foc i les cendres. Tot això era na Xesca Ensenyat escrivint. Vivint s’hi aproximava bastant, a parer meu.

Maria Victòria Secall (De l'article al pèndol de petites oscil·lacions de dia 27/10/09)

 
       
       
   

XXVI PREMIS CAVALL VERD DE POESIA

DAMIÀ HUGUET: VEU I CAMÍ
Ruta literària

Campos, 28 de març de 2009

 
 
damia_huget

De la mà de na Francesca Adrover i n'Elisenda Farré vàrem recorrer alguns dels llocs emblemàtics de Campos principalment descrits a Les fites netes : Cas Sant, Cinema sa Recreativa, Cinema Modern, Can Lluís, ca madò Mariana, carrer Estret, Lloc Sagrat, Cafè Tren, Cafè Nuevo, el Ferrocarril i ca seva, al número 40 del carrer del Ferrocarril. Ens van introduir a cada racó de la vila natal d'en Damià, una ruta literària entranyable DAMIÀ HUGUET: VEU I CAMI

Ens feren Campos  proper i conegut, recordat,  reviscut  pels poemes i descripcions d'en Damià, en la veu de na Xesca i n'Elisenda i la dels poetes: Pau Castanyer, Clara Fontanet, Ricard Martínez Pinyol, Joan Pomar, Emili Sánchez-Rubio i M. Victòria Secall.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 29/03/09)

 
       
       
   

La paraula als dits

Escultures de M. Isabel Ballester inspirades en l’obra de Joan Alcover

Presentació de l’exposició amb textos de: Perfecto Cuadrado, Elisenda Farré, Rosa Planas, Maria Victòria Secall, Antoni Serra

Can Alcover, Espai cultural – Palma
Del 9 d’octubre al 19 de desembre de 2008

 
 
ballester

La mirada llarga que desitja futur


Quan vaig entrar a l’estudi de M. I. Ballester del carrer de Calatrava, molt a prop de Can Alcover, un antic taller d’adobers de la pell, vaig sentir la necessitat de mirar-ho tot, a poc a poc, impregnant-me. Hi havia una estesa d’obres de diferents estadis de creació, materials que ens acompanyen d’antic, tan naturals com el paisatge: palla, fang, pedra, escaiola, ferro i fusta.  Altres, elaborats, com la pols de marbre, el quars, el formigó i la fibra de vidre. Esbossos, escultures, aquarel·les pintures, eines, pinzells, pertot; una cussa rossa, fidel, amarada de l’esperit del taller, a sota d’un taulell, allargassada, en un estat de perfecte d’harmonia amb la resta..

Maria Victòria Secall

 
       
       
   

Presentació a Can Alcover de la Catosfera Literària

4 de setembre de 2008

 
 
catosfera

Sis érem sis que vam sortir de l'armari, o com en Toni i en Llorenç diuen, ens vam desvirtualitzar. Pel que a mi fa m'hagués estimat més no fer-ho, només ésser una oscil·lació que nom Victòria, donant la cara de l'ànima i el cor , això sempre, ja sabeu que ho faig, però sense currículums ni fotos.

Hores d'ara  tothom sap  què nom, quina fila faig i tot allò que internet li dóna la gana  d'acaramullar com a coses que són d'una, però no ho acaben de ser mai, perquè una és el seu sentiment i el seu buit i la rialla, i els errors que no surten al currículum, i els éxits profunds que tampoc hi surten i una és molt més i molt menys. És tot allò que vosaltres penseu i sentiu de mi i el què no penseu i no podeu palpar, una és els seus propòsits i la lluita callada i els silencis i els somnis de país i els altres...una és les seves rareses i insomnis mals d'explicar, les filies i les fòbies que una sent. Una és les seves paraules.

Sí, va ser en això de les paraules que ens vam trobar, les dites i les escrites a llapis, puny tancat, o a l'ample, mà oberta damunt el teclat. Les paraules al bloc i al llibre, les paraules que fan ponts i temps i lligams elàstics.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 06/09/08)

 
       
       
   

Les heroïnes femenines a l’obra de n’Alexandre Ballester

Amb obra pictòrica d’Antoni Marquet Pasqual i poemes de Maria Victòria Secall

Casa Museu Can Planes - Sa Pobla
De l’11 de gener de 2008 al 2 de març de 2008

 
 
marquetpascual

Divendres 11 de gener de 2008 es va inaugurar a la Casa Museu Can Planes de sa Pobla l'exposició de pintura, una trentena de delicioses obres de gran i mitjà format, amb la presència dels dos creadors, n’Alexandre Ballester i en Toni Marquet Pasqual i una munió d’autoritats, amics, escriptors, pintors, persones amants de l’art...que van omplir d’emoció, poesia, color, llibertat i afirmació nacional la lluminosa sala que bategava plena de vida.  L’exposició romandrà oberta fins el 2 de març de 2008.

(De la crònica al pèndol de petites oscil·lacions de dia 12/01/08)